Danny Forster – biografie

Danny Foster adoră arhitectura – de la curbura splendidă a unui acoperiş până la matematica unei fundaţii. Dar ceea ce îl pasionează de fapt sunt clădirile care fac ceva mai mult, nu doar arată uluitor şi stau în picioare. Pentru Forster, momentul când arhitectura devine cu adevărat extraordinară se produce atunci când forma, structura, materialul, textura, orientarea şi chiar culoarea unei clădiri colaborează pentru a forma o unică soluţie pentru o multitudine de probleme.

Forster şi-a construit o carieră bazată pe soluţii ingenioase, iar acum se bucură de ele prezentând programe TV, ţinând cursuri ca orator şi profesor şi găsindu-le el însuşi, ca arhitect care încă profesează.

Ca prezentator al programului Science Channel Build It Bigger, Forster străbate lumea împreună cu o echipă de filmare, în căutarea unor realizări incredibile ale arhitecturii şi tehnologiei: un zgârie-nori care stabileşte noi recorduri; un dig care salvează un oraş; un vas de croazieră imens; un stadion de fotbal de înaltă tehnologie. Pe fiecare şantier, Forster scoate în evidenţă soluţiile ingenioase care stau la baza respectivei structuri şi, în plus, explică într-o manieră clară şi captivantă diverse concepte de arhitectură şi tehnologie. Adesea face acest lucru intrând efectiv în culisele fiecărui proiect – la 3 km adâncime sub o zonă seismică, într-un tunel din Peru; aterizând cu un elicopter pe un vas strict secret al Marinei; cocoţat la 530 m în aer, ca să instaleze panourile de sticlă ale unui zgârie-nori contorsionat. Ajuns acum la al treilea sezon, programul extrem de vizionat al Science Channel, Build it Bigger fascinează telespectatorii prin îndrăzneala, umorul şi entuziasmul lui Forster, care îşi uimeşte de fiecare dată publicul cu vasta lui experienţă ca arhitect.

Forster a studiat prima dată arhitectura la Universitatea Wesleyan, de unde şi-a luat diploma de Istoria Arhitecturii în 1999. După ce a petrecut câţiva ani în New York City, ca agent imobiliar şi fondator al UrbanFilter, o companie imobiliară prin Internet, a intrat la Şcoala de Design a Universităţii Harvard. Şi-a luat masteratul în arhitectură în 2006, apoi şi-a deschis firma proprie, DANNY FORSTER Design Studio, cu sediul în Brooklyn. DFDS se specializează în design inventiv şi sustenabil, la preţuri accesibile – soluţii ingenioase care colaborează bine cu mediul şi se încadrează în bugete fixe. Primul proiect finalizat de companie a fost o casă pe malul unui lac, în nordul statului Michigan – un proiect căruia i s-a acordat certificatul LEED Gold şi care a fost prezentat în Architectural Review şi Architectural Record. În prezent, DFDS derulează proiecte în Brooklyn, Manhattan, New Jersey, Michigan şi Chicago.

Pasiunea lui Forster pentru arhitectura extraordinară şi excepţionala lui abilitate de a împărtăşi cu alţii această pasiune a sa l-au transformat într-un orator foarte căutat şi un profesor de mare popularitate. A ţinut discursuri la diverse conferinţe pe teme de arhitectură şi tehnologie, în toată lumea. În 2008 a devenit membru al corpului profesoral al Şcolii de Design de la Harvard, unde ţine un curs de nivel superior despre design-ul sustenabil. De asemenea, Universitatea Syracuse l-a invitat să ţină acelaşi curs la Şcoala de Arhitectură, în 2010.

Concepând proiecte de pionierat pentru DANNY FORSTER Design Studio, ţinând cursuri în toată lumea şi prezentând programul Build It Bigger, Forster lucrează neobosit şi este mereu în mişcare, creând, explicând şi popularizând soluţii arhitectonice ingenioase.