BOSCH UTILIZEAZA INDUSTRIA 4.0 PENTRU A-SI CRESTE COMPETITIVITATEA

Bosch îşi face producţia conectată, cu peste 100 de proiecte care se desfășoară deja cu succes la nivel mondial. Printre alte beneficii, acest lucru creşte disponibilitatea echipamentelor tehnice – și, astfel, productivitatea și competitivitatea lor. În continuare sunt prezentate câteva exemple: O singură linie de producție, 200 de module hidraulice diferite.

Pe linia sa de asamblare multi-produs din Homburg, Germania, Bosch poate fabrica 200 de module hidraulice diferite din peste 2.000 de componente diferite. Mulțumită conectivității, aceste componente sunt comandate automat în timp util. Modulele controlează echipamentele hidraulice de funcționare și acționare, din camioane sau tractoare, care ajută la încărcarea pe suprafețe înclinate sau ridicarea plugurilor. Cele nouă stații de pe linia de producție sunt conectate printr-o rețea inteligentă. Mulțumită unui cip RFID atașat la piesa de prelucrat, stațiile cunosc modul de asamblare al produsului finit și etapele necesare. Acest lucru permite o producție eficientă, chiar și în cazul unor loturi de dimensiuni mici. Această flexibilitatea este importantă, deoarece unele module sunt cerute mai des decât altele. În plus, Bosch poate produce tipuri diferite de module în mod simultan pe linia multi-produs. Astfel se reduc timpii de prelucrare pe echipamentele tehnice, ceea ce duce la creșterea productivității. Planurile de lucru necesare pentru asamblarea componentelor hidraulice sunt apelate automat și sunt afișate pe monitoare sub formă de imagini sau clipuri video.

Afișajul este personalizat pentru nivelul de instruire al fiecărui angajat și este prezentat în limba maternă. Scopul este de a oferi angajaților cel mai bun sprijin posibil în activitatea lor. Acesta este un exemplu al modului de succes în care Bosch pune în practică mai multe elemente esențiale ale Industria 4.0: inteligență distribuită, conectivitate rapidă, contextualizare în timp real și comportament autonom.

bosch 2 text

Industria 4.0

Succes care a adus premii: în mai puțin de un an, Bosch și-a crescut productivitatea în fabricarea sistemelor de frânare ABS/ESP, cu aproape un sfert, prin implementarea soluțiilor Industria 4.0 în întreaga sa rețea de producție la nivel internațional. Drept recunoaștere pentru această realizare, fabrica Blaichach – care a condus inițiativa – a primit prestigiosul Premiu Industria 4.0 în 2015. Unul dintre motivele acestei creșteri a productivității este faptul că Bosch colectează date din mii de senzori instalați de-a lungul liniilor de producție ale fabricii. Senzorii înregistrează mișcarea cilindrilor, duratele ciclurilor dispozitivelor de prindere, precum și temperatura și nivelurile de presiune din procesul de producție. Această multitudine de informații este introdusă în baze de date imense, clar structurate. În plus, mulțumită tehnologiei RFID (identificare prin frecvență radio), Blaichach își poate reprezenta digital fluxul intern de produse. Rezultatul este o reprezentare virtuală generată de calculator, sau o „dublură digitală” a fabricii. Reprezentarea digitală facilitează transparența în întregul flux de valori. La rândul său, această transparență face posibile mult mai multe soluții I4.0.