BAUMA 2013

Cofrajele şi schelele reprezintă o parte esenţială a construcţiilor, iar sistemele oferite de către companii în momentul actual sunt deja foarte bine dezvoltate şi în acelaşi timp eficiente. Iarăşi, producătorii din acest segment au venit cu idei noi şi multe inovaţii, care vor fi disponibile anul acesta la târgul Bauma 2013, cel mai mare târg internaţional de specialitate din lume, care reuneşte industrii precum cea de echipamente şi utilaje pentru construcţii, maşini miniere şi vehicule pentru construcţii. Va avea loc în datele de 15-21 aprilie la Munchen, Germania.

 

Unul dintre principalii factori de inovaţie în domeniul sistemelor de cofrare şi schele este îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor de înălţare şi de strângere a acestora, mai ales în economii de piaţă în care regăsim o forţă de muncă foarte bine plătită. În ciuda presiunii costurilor înalte din industria construcţiilor, compania Peri a anunţat că va prezenta noi componente pentru sistemul său de panouri de cofrare denumit „Maxima”, la târgul din acest an. Potrivit companiei, noile componente vor creşte în continuare gama de aplicaţii pentru acest sistem de cofrare, deja bine structurat, în care legăturile sunt instalate pe o singură parte.

Specialistul în cofraje Doka, de asemenea, şi-a îmbunătăţit sistemele de cofrare pentru pardoseli. La Bauma, compania va prezenta Dokadek 30, un nou sistem de cofrare construit dintr-un oţel uşor cu rame şi panouri „Xlife“. Potrivit Doka, Dokadek 30 este mai sigur, mai uşor de folosit şi mai rapid de configurat.

Odată cu dezvoltarea „Evemax-ului”, un panou pentru cofraj fabricat dintr-un material din plastic compozit, producătorul Ulma are drept scop o mai mare durabilitate şi eficienţă. Noul panou pentru cofraj are un nucleu uşor termoplastic. Două straturi de ranforsare asigură proprietăţile mecanice similare cu acele ale unui placaj. Straturile de suprafaţă, pe ambele părţi oferă un finisaj curat şi o separarea uşoară a betonului. Sunt rezistente la abraziune şi pot fi uşor reparate în cazul în care se deteriorează. Comparativ cu panourile din placaj, „Everemax” nu absorb umiditate, nu se îndoaie şi nu putrezesc.

NOE-Schaltechnik este o companie care întotdeauna a prezentat inovaţii în domeniul sistemelor de cofrare la Bauma. În acest an, una dintre acele inovaţii este sistemul NOEtop. Acesta este conceput special pentru a fi folosit în puţuri de lift, scări şi în clădiri cu spaţii de lucru închise.

Eficienţa însemnă, de asemenea, existenţa pe şantier a unui sistem de cofrare performant. Reducerea distanţelor pe care sistemele de cofrare trebuie sa le parcurgă pe şantier, luând în considerare siguranţa, planificarea cofrajelor, sincronizarea dar şi progresul construcţiei. Compania Paschal Group va prezenta software-ul „Paschal Plan 10.0”, pentru planificarea şi gestionarea materialelor de cofrare pe şantier. Cu acesta, pot fi produse planuri de cofrare 3D într-un mod simplu. De asemenea, oferă şi capabilităţi depline de management a materialelor de construcţii pentru fiecare şantier în parte. În noua versiune a acestui software, există pentru prima oară şi o aplicaţie bazată pe web, pe lângă cea locală.

Pentru cea bazată pe web, utilizatorii se pot conecta on-line şi pot plăti numai pentru serviciile necesare.

La fel ca eficienţa ori logistica, siguranţa este încă un aspect important în toate operaţiunile cu cofraje şi schele. Un procent ridicat de leziuni grave şi mortale de pe şantiere sunt un rezultat al căderilor. Cu toate că profesioniştii germani recunosc că accidentele în ridicarea, alinierea sau demontarea schelelor sunt în general cauzate, nu din cauza materialelor neadecvate, ci din cauza erorilor organizaţionale, producătorii se simt obligaţi în a continua să examineze şi să dezvolte produse din punct de vedere al siguranţei. Spre exemplu, compania Friedr. Ischebeck GmbH a examinat cu atenţie sistemele sale de cofrare, în special în ceea ce priveşte aspectul siguranţei. Produsele modificate şi soluţiile noi vor fi expuse la târgul din acest an.

Mulţi producători de sisteme de cofrare şi schele în momentul de faţă au ca scop de a oferi clienţilor o gamă completă de produse şi servicii. Un exemplu este compania Harsco Infrastructure. Acest jucător global, care a participat în 2010, venind dintr-o alianţă a trei grupuri Hünnebeck (Germania), Patent (SUA) și SGB (Marea Britanie), nu numai că va prezenta gama sa extinsă de soluţii tehnice, ci va prezenta şi o gamă de servicii de consultanţă, logistică, curăţenie, reparaţii şi instruirea utilizatorilor.

 

www.bauma.de